Nieuws - Algemeen
vrijdag 25 november 2016 23:19
PDF

De ondernemer in de schijnwerper: René Speelman en Liesbeth Mekkering

Op dinsdag 22 november was er weer een uitzending van de ondernemer te horen op VOC Lokaal. Deze keer waren René Speelman de illustrator van Jabbertje en Liesbeth Mekkering die o.a. bekend is geworden met haar boek “Terug in het zadel”. Liesbeth was een van de eerste vrouwelijke “headhunters” in Nederland, ze richtte in 1986 haar bedrijf Interlace op. Na een pauze van een aantal jaar is ze weer "Terug in het zadel’’ als senior consultant bij Interlace, ze schreef hierover een boek. René is de illustrator van Jabbertje steeds bekender in Nijkerk, maar ook in Nederland. Naast dit leven heeft hij ook nog een baan bij een IT-bedrijf waar hij manager duurzaam ondernemen is en zit hij bij het platform binnenstad Nijkerk.

 

 

Liesbeth Mekkering

Liesbeth kreeg door een ongeval met haar paard een incomplete dwarslaesie in haar nek “De dokter dacht aan een bloeding, maar dit werd ontkend terwijl het zwart op wit stond’’ dit deden ze volgens haar om tijd te winnen om onder de schadevergoeding uit te komen. Ze raakte hierdoor tijdelijk verlamd en moest aan de gang met revalideren. Ze kreeg de vraag, hoe wist je dan dat het medisch falen was, want dat weet je natuurlijk niet gelijk? “Ik heb een broer die arts is en een vriend die cardioloog is en die zijn het gesprek met de dokter aangegaan”. “Toen hebben ze mij gezegd, je moet een boek gaan schrijven’’, dit heeft ze dan ook gedaan. In het boek beschrijft ze haar strijd van het revalideren en tegen de verzekering. Ze wilde de mensen die in dezelfde situatie zitten weer moed geven en zeggen dat ze niet moeten opgeven.

Aan René werd de vraag gesteld hoe hij bij Jabbertje terecht is gekomen. “Ik heb twee prachtige dochters en Jabbertje was vroeger altijd het figuurtje wat ik gebruikte voor de slaapverhaaltjes en later moest ik een naam verzinnen voor het poppetje en daardoor kwam ik terug op Jabbertje”. Hoe lang doe je erover om een “Jabbertje” te maken? “Als ik snel wat moet maken kan ik er een uur mee bezig zijn, maar normaal zo’n twee á drie uur”.

René Speelman

René zou nog graag een dag bij zijn voorbeeld Dick Bruna mee willen lopen, “hij is toch wel het voorbeeld van hoe je met een eenvoudige tekening iets geweldigs kunt maken”. Was het antwoord op de vraag met wie zou je nog wel een dagje mee willen lopen? Liesbeth houdt het bij haar grote passie voor paarden en zou graag een dag mee willen lopen met Anky van Grunsven, “ze is natuurlijk de koningin van Nederland op het gebied van dressuur, misschien zelfs wel van de wereld”.

Liesbeth is er een aantal jaar uit het ondernemen geweest door de dwarslaesie en ze moest daardoor weer helemaal vanaf de bodem beginnen, daarom werd haar de vraag gesteld: Is het opbouwen van een zaak in 30 jaar tijd veel veranderd? “Ik denk dan toch wel de manier van zaken doen, die is wat harder geworden en vroeger was de gunfactor wat groter”.


Laat anderen ook weten van deze pagina
 

Reageer op dit artikel...


Beveiligingscode
Vernieuwen