maandag 17 oktober 2016 20:04
PDF

Metamorfose voor Dijkje in Barneveld

De gemeente Barneveld is bezig met een plan om het Dijkje – de verbinding tussen de Nieuwstraat en de Jan van Schaffelaarstraat – een betere uitstraling te geven. Dat is nodig omdat het Dijkje door veel inwoners niet wordt gezien als winkelstraat, terwijl het wel een belangrijke functie in de winkelrouting heeft. Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat het Centrumplan Barneveld werd uitgevoerd. Een van de kenmerken van dit plan was het ontwikkelen van een zogenoemd winkelachtje; bezoekers konden via Jan van Schaffelaarstraat, Langstraat, Raadhuisplein, Nieuwstraat én het Dijkje een ‘achtje’ lopen. Het Dijkje bleek, ondanks deze functie, niet de functie te vervullen die het moest hebben.


Bron afbeelding: Google Maps.

De gemeente Barneveld heeft de afgelopen periode, in overleg met de BMV en de vastgoedeigenaren die betrokken zijn bij het Dijkje, een plan gemaakt om het Dijkje een betere uitstraling te geven. De belangrijkste kenmerken van dit plan zijn:

- Het Dijkje wordt – veel meer dan nu het geval is – een voetgangersgebied in plaats van een weg (het is de bedoeling om (vracht)verkeer te weren uit het Dijkje);
- In het brede deel van het Dijkje worden het hoge en lage gedeelte beter met elkaar verbonden, onder andere door middel van hellingbanen;
- De verhoogde natuurstenen band wordt – in het straatwerk – doorgetrokken tot aan de Jan van Schaffelaarstraat (om zodoende de beide entrees van het Dijkje met elkaar te verbinden);
- In het brede deel van het Dijkje komen nieuwe elementen met zitbanken en groen (heesters en hagen); - In het smalle deel van het Dijkje worden de straatlantaarns vervangen door hangende verlichting;
- De entree van het Dijkje aan de kant van de Jan van Schaffelaarstraat wordt herkenbaar (bijvoorbeeld door een smeedijzeren boog- of hekconstructie);
- De natuurstenen band in het Dijkje wordt voorzien van het verhaal van Jan van Schaffelaar; - Aan de zijde van de Nieuwstraat komt een nieuw beeld van Jan van Schaffelaar in combinatie met een watertappunt.

De gemeente Barneveld heeft bewoners en ondernemers van het Dijkje over de plannen geïnformeerd. De reacties zijn positief. Het plan wordt nu verder uitgewerkt en voorgelegd aan de gemeenteraad. De kosten zijn op dit moment nog niet bekend; wel hebben BMV en vastgoedeigenaren toegezegd een bijdrage te doen. De gemeente wil het werk direct na de zomervakantie van 2017 uitvoeren. Dat gebeurt om de volgende redenen:

- De Oud Veluwse Markten worden door de werkzaamheden niet gehinderd;
- De nutsbedrijven kunnen hun tóch al geplande werkzaamheden ook uitvoeren;
- De werkzaamheden zijn op tijd klaar voor de – voor ondernemers – drukke eindejaarsperiode.

 

Reageer op dit artikel...


Beveiligingscode
Vernieuwen