vrijdag 26 oktober 2018 20:17
PDF

Canadees museum ontvangt Hoevelakense bomscherf

Het Loyal Edmonton Regiment museum in Canada kan haar collectie uitbreiden met een bomscherf afkomstig van de door amateurarcheologen gevonden vliegtuigbom uit de tweede wereldoorlog, die afgelopen zomer in het Hoevelakense Bos tot ontploffing is gebracht. De vinders van de bom, Patrick Burgers en Henk Kok, besloten vorige maand een speciaal geprepareerde scherf aan het museum te doneren. Theo Zuurman, voorzitter van de Walter Strang Foundation, heeft deze onlangs in Canada namens de vinders officieel overhandigd aan de collectiebeheerder van het museum.

Kathleen Haggarty, Museum Collections Manager van The Royal Edmonton Regiment Military
Museum, ontvangt van Theo Zuurman de bomscherf. Foto Walter Strang Foundation

Het museum in Edmonton is geheel gewijd aan het gelijknamige regiment van het Canadese leger dat in 1945 Hoevelaken bevrijdde. In de dagen rond 19 en 20 april is tussen Duitsers en geallieerden stevig gevochten in en om Hoevelaken waarbij soldaat Walter Strang omkwam. Vanuit de lucht zijn door jachtbommenwerpers raketten afgevuurd en bommen geworpen, waarvan een onontplofte Britse 500-ponder in juli 2018 werd teruggevonden in het bos.

In januari wordt in Dorpshuis De Stuw te Hoevelaken een lezing gegeven over de bomvondst. Naast technische wetenswaardigheden komen ook historie en de dagen rond de bevrijding van Hoevelaken aan de orde. Tijd en datum worden binnenkort aangekondigd.

 

 

Reageer op dit artikel...


Beveiligingscode
Vernieuwen