vrijdag 09 juni 2017 21:24
PDF

Hoevelaken: 'tweede kans voor moordenaar Romy'

De 14-jarige verdachte in de zaak van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken heeft bekend dat hij haar seksueel misbruikt heeft en vermoord. De rechter bepaalde dat zijn voorarrest met 14 dagen wordt verlengd. Op hem is het jeugdstrafrecht van toepassing. Jeugdstrafrecht is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar en kenmerkt zich door een pedagogische aanpak, is te lezen op de website van rechtspraak.nl. Het uitgangspunt is dat het bij jonge verdachten vaak nog mogelijk is om hun gedrag bij te sturen, omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. “Hoe gruwelijk de daad ook is, wij denken dat we jongeren niet in alle opzichten voor de volle 100 procent dat gedrag kunnen verwijten”, zegt Peter van der Laan, onderzoeker jeugdcriminaliteit aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bijdrage: Damian Ruitenga.

“We kijken dan ook altijd of er methoden zijn voor behandeling of heropvoeding. Dat is niet vrijblijvend, het heeft absoluut een gedwongen karakter. Maar we geloven nog in een tweede kans.”

Maximaal jaar gevangenisstraf

Verdachten onder de 16 worden altijd via het jeugdstrafrecht berecht en kunnen maximaal een jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen. Binnen het jeugdstrafrecht wordt ook altijd de naaste omgeving van de verdachte betrokken, zoals ouders, andere gezinsleden en vrienden. Verdachten van 16 en 17 kunnen maximaal 2 jaar cel krijgen als ze veroordeeld worden binnen het jeugdstrafrecht. Maar bij verdachten van 16 of 17 jaar kan een rechter ook besluiten om het volwassenenstrafrecht toe te passen. Bijvoorbeeld omdat hij vindt dat een jeugdstraf niet past bij hun geestelijke ontwikkeling of als een misdrijf te ernstig wordt bevonden voor het opleggen van een jeugdstraf.

 

Reageer op dit artikel...


Beveiligingscode
Vernieuwen