dinsdag 28 augustus 2018 08:31
PDF

Vanaf oktober centrum Nijkerk beperkt toegankelijk.

In een groot deel van het centrum is een geslotenverklaring ingesteld om gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk te beperken. Dit draagt bij aan de leefbaarheid van de binnenstad, wat al een tijd onder druk staat doordat veel doorgaand verkeer (ongeoorloofd) gebruik maakt van de wegen in het centrum.  Daarom wordt vanaf begin oktober 2018 in het centrum van Nijkerk een systeem van selectieve toegang gehanteerd. Dit betekent dat alleen met een geldige ontheffing het gebied kan worden ingereden. Deze ontheffing is voorbehouden aan een beperkt aantal gebruikers zoals bewoners en ondernemers. Dit wordt continue gecontroleerd door middel van camera’s die geschikt zijn voor kentekenregistratie. Bij alle invals- en uitvalswegen van het centrum worden camera’s geplaatst. Van elk passerend voertuig wordt het kenteken gescand en tijdelijk opgeslagen. Bewoners en ondernemers van de binnenstad kunnen voor de toegang tot de gesloten verklaring een ontheffing krijgen. Zij hebben permanent of op specifieke dagen en tijden toegang tot het centrum. 
Bezoekers van bewoners of ondernemers kunnen een dag-ontheffing krijgen, aan te vragen door een bewoner of ondernemer in het centrum. Betreden van het gebied met een geldige ontheffing kan dus ongehinderd, maar zonder ontheffing het gebied inrijden leidt tot een boete van € 95,-  Overdag zijn er twee vensters waarin alle verkeer ongehinderd (dus zonder ontheffing) het centrum in en uit kan rijden: tussen 7.00u en 11.00u en tussen 17.30u en 20.00u. Dit is vooral bedoeld om bevoorradend verkeer de ruimte te geven winkels te bereiken.

Na ingebruikname van het systeem begin oktober 2018 hanteert de gemeente een gewenningsperiode van drie maanden. Als in die periode voertuigen het gebied inrijden waar de gesloten verklaring van kracht is wordt een waarschuwingsbrief verstuurd in plaats van een boete uitgedeeld.Na die periode zal handhaving bij overtreding gaan verbaliseren.


 

Reageer op dit artikel...


Beveiligingscode
Vernieuwen