ColumnAlfabet, of toch enge mensen.

PDF
Column - Columnist Germen de Boer
zaterdag 20 januari 2018 15:53

De dag dat ik begon met lezen en schrijven, was ook de dag dat ik mij besefte dat alles wat ik in mijn hele leven zou lezen en schrijven, altijd maar maximaal 26 letters zou bevatten. Dat heb ik altijd een bijzondere gedachte gevonden. Want ja ,er zitten in onze taal nou eenmaal maar 26 letters. Nu ik zelf columns schrijf, geldt het ook, het zijn maximaal 26 letters wat ik schrijf en dus ook maar maximaal 26 letters wat u leest. In deze column wilde ik laten zien dat er met dezelfde letters, hele verschillende dingen gezegd kunnen worden. Zo bestaat het woord; toneelvereniging, exact uit hetzelfde aantal, en dezelfde letters als groenteveilingen. Bijzonder toch? En dat intrigeert mij, dus besloot ik afgelopen zaterdag even te "googelen" op het woord “Alfabet” En tijdens het "googelen" kwam ik op een taalsite waarin men stelt dat het Nederlandse alfabet niet uit 26, maar uit 27 letters bestaat, dus ik dacht... even lezen. Hetgeen u hieronder leest, heb ik niet zelf verzonnen, maar dat lees ik op de genoemde site.

(bron: taalhelden.org) och geen 26 Dat is zo in de alfabetten van alle talen die ons omringen. En toch kennen wij een 27e letter, de IJ. Die kennen de Fransen, de Duitsers en de Engelsen niet. Strikt genomen is dat een combinatie van twee letters, de i en de j. Maar kijk eens hoe we IJmuiden schrijven. Of IJsland. Je ziet dat een hoofdletter ij met twee hoofdletters geschreven wordt en niet zo: Ijsselstein.

Germen: Dus hier stelt men dat de Nederlandse taal, min of meer uit 27 letters bestaat, door de IJ. Zoals het zo vaak gaat met stellingen, wordt er ook vrolijk op gereageerd, nogmaals ik lees dit, verzin dit dus niet zelf ! (bron: taalhelden.org)

Reacties Door Annika op wo, 11/25/2015 – 17:52 Hallo, Ik wou jullie erop wijzen dat IJ geen letter in het alfabet is, maar een taalafspraak is in de Nederlandse taal. Er zijn dus gewoon 26 letters, niet 27. Waar halen jullie dit toch vandaan? Ook op het officiële Nederlandse toetsenbord staat geen letter IJ, wat ook weer verklaart dat het NIET één letter is. Annika is het er overduidelijk niet mee eens, bijna een beetje “kribbig” stelt zij vast dat het gewoon 26 letters zijn, overigens niks mis met haar uitleg. Ik kan me daar prima in vinden. Wellicht had de toon een stuk milder gekund, maar inhoudelijk, is er geen speld tussen te krijgen . Alleen door het plaatsen van een ? en het gebruikmaken van HOOFDLETTERS, komt haar mening wat dwingend over. Hier reageert dan weer een bijzondere mijnheer op, genaamd Robert: Bron: taalhelden.org)

Door Robert op do, 02/18/2016 - 16:13 Annieka, waarom schrijf je ´het alfabet´ in plaats van ´ons alfabet´+ het lijkt wel of je wel in Nederland woont, want je Nederlands is perfect, maar dat je hart niet tot ons volk behoort. Ik ben er juist trots op dat wij nog iets eigens hebben, en ons dat niet laten afpakken. Groetjes,Robert. Leest u het stukje van Robert nog een paar keer door ik heb dit dus niet verzonnen ! Ja ? bent u er nog? En zo, verandert een vooraf bedoelde column over het alfabet, ineens in een stukje over enge mensen. Want ja, er zijn best veel enge mensen op deze planeet Wanneer je, zelfs in een discussie over het aantal letters in een alfabet, de link kan maken naar “Eigen volk eerst,” ja, dan ben je toch best een eng mens.

Ik lees dit, en besef mij dat hetgeen Robert schrijft uit exact dezelfde 26 letters bestaat als bijvoorbeeld.......een willekeurige ode aan de liefde. Het is natuurlijk ook vreselijk allemaal voor Robert. Vroeger was het zoveel overzichtelijker voor hem. De tijd dat “Zwarten” nog lekker achterin de bus zaten, en je gewoon nog een leuk huisnegertje mocht hebben, was natuurlijk veel fijner dan de huidige tijd waarin "ZE" eerst al de “negerzoen” van ons afpakten en nu ook al de 27e letter van ONS alfabet. Tsjaa enge mensen hebben het zwaar vandaag de dag. "Enge mensen" bestaat slechts uit 5 letters, namelijk de n,g,m s en de e. En met diezelfde 5 letters kun je ook "IedEr MeNs is Gelijk" schrijven. Het alfabet produceert mooie en minder mooie verhalen, allemaal bestaan ze uit dezelfde 26 letters. Maar het mooie is, dat het alfabet geen onderscheid maakt tussen rijk, arm, blank, zwart, He, ho of bi. Het alfabet behandelt iedereen gelijk. Iedereen krijgt dezelfde 26 letters, zelfs de enge mensen.

Germen De Boer